En wat als de resultaten tegenvallen?

varken_triestig

De examens zijn voorbij, de resultaten zijn bekend… maar je had voor elk vak een score met 2 cijfers verwacht…

Eerst en vooral, geen paniek!!! Je leven is heus niet voorbij en het tweede deel van het academiejaar geeft je zeker nog voldoende kansen om de schade te beperken. MAAR dan moet je wel in actie schieten en niet bij de pakken blijven zitten.

Wat kan je doen?

Ga bij jezelf na wat er verkeerd is gelopen. De factoren of oorzaken kunnen intrinsiek (ligt aan mezelf) of extrinsiek (liggen buiten mezelf) van aard zijn. De factoren kunnen ook variabel (komen éénmalig of af en toe voor) of constant (komen altijd voor) zijn.
Enkele voorbeelden zijn te vinden in onderstaand schema.

intrinsiek extrinsiek

Eenmaal je die factoren op een rijtje hebt geplaatst, moet je voor jezelf nagaan of je deze factoren kan wijzigen of voorkomen. Denk niet te snel naar een oplossing in de zin van: ik heb nog een herkansing in augustus, de docent heeft het examen veel te moeilijk gemaakt, of ik zal – indien mogelijk – mijn tolerantiepunten inzetten. Misschien ligt de oorzaak veel dieper en is je oplossing beter: ik moet mijn studiehouding veranderen, ik zou beter geen filmpjes bekijken terwijl ik studeer of ik neem mijn examens eens door om te zien waar ik in de mist ben gegaan.

In de eerste weken na bekendmaking van de resultaten heb je vaak de kans om je examen in te kijken. Het is raadzaam om daarop in te gaan en dit ook goed voor te bereiden. Op het inkijkmoment is het niet de bedoeling om muggenziften over je punten of te herhalen hoe moeilijk het examen wel niet was. Wel om te leren uit je fouten: je antwoorden waren te oppervlakkig, je gebruikte geen vaktaal, je antwoordde naast de kwestie, je gaf geen voorbeelden, er ontbraken details, je liet enkele vragen blanco,… Sta open voor de feedback van de docent en leer omgaan met de kritiek. Vraag zeker tips! Maak tijdens of na het gesprek zeker enkele notities. Zo zal je in de tweede zit al enkele tips hebben om het vak anders aan te pakken.

Zit je met vragen over je studiehouding of weet je niet goed wat je kan doen? Aarzel dan niet om je studie- en trajectbegeleider te spreken. Zij kunnen zeker ingaan op je vragen.

De studie- en trajectbegeleiders van je opleiding bieden trouwens per semester ook workshops aan, waar ze actief tips en tricks willen aanleren over hoe je je studiemethode kan aanpassen of hoe je moet plannen. Uit deze actieve sessies kun je zeker iets leren. Volg zeker je mails op!

Vergeet ook niet dat de studiecoach heel wat tips biedt om je studiehouding aan te pakken. bekijk zeker de pagina’s studeren en plannen.

Neem ik elk examen mee in tweede zit?

Dat is een moeilijke vraag. Het hangt af van hoe je examenrooster er uit ziet of hoe zwaar de vakken zijn die je moet hernemen. Het is heus geen schande om een aantal vakken te laten vallen, zodat je je kansen kan verhogen. Twijfel je? Neem zeker contact op met je studie- en trajectbegeleider.

Vragen over dit artikel?

Contacteer je studiebegeleider