Hoe maak je een examenplanning?

Ingevulde-weekplanner-examen1

Een examenplanning is net iets anders dan een gewone planning. Natuurlijk komen de principes wel overeen. Indien je nog wat meer algemene info wilt over plannen, dan kan je dit filmpje nog even bekijken.

Voor het maken van een examenplanning is het sterk aan te raden om de planners te gebruiken. Je kan de planners gebruiken die op deze site ter beschikking staan, maar je kan natuurlijk ook je eigen versie maken. Vul ze in, print ze af en hang ze voor je aan je muur of prikbord.

De weekplanner is interessant om het groter geheel te overzien. Duid aan op welke dagen je examens hebt en noteer er meteen bij op welk uur en in welk lokaal en duid je studie- en ontspanningsdagen aan. Bijvoorbeeld zo:

Ingevulde weekplanner examen

Je vult natuurlijk je eigen vaste activiteiten en dergelijke ook in. Houd vooral rekening met de tijd die je zul spenderen op kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaar en gun jezelf de tijd om dan eens uit te slapen en te ontspannen.

De dagplanner kan je gebruiken om je dagen in te delen. Je kan uur per uur noteren wat je wil doen, wanneer je pauzes neemt om te eten en wanneer je ontspant. Het is belangrijk om hier regelmaat in te steken. Begin en eindig bijvoorbeeld altijd op hetzelfde uur. Houd er rekening mee dat je op de dagen van je examens ook verplaatsingstijd moet meerekenen. Zorg dat je op tijd bent op het examen, maar het heeft ook geen zin om er een uur op voorhand te zijn.

Bijvoorbeeld zo:

Ingevulde dagplanner examen

Ook hier geldt dat je je eigen activiteiten in kaart moet brengen. Het hoeft geen probleem te zijn als je bijvoorbeeld wil gaan sporten. Zolang je tijdig begint en een realistische planning opstelt, lukt dit.

Heb je geen idee hoe je kan achterhalen hoe lang je erover zal doen om een syllabus te studeren? Hou dan eens bij hoe lang je erover doet om een bepaald aantal pagina’s te leren en in te studeren. Een doorsneestudent verwerkt gemiddeld 5 pagina’s per uur (8 pagina’s voor gemakkelijke teksten, 3 pagina’s voor wetenschappelijke artikels). Het tempo hangt natuurlijk ook samen met wat voor jou moeilijk of gemakkelijk is. Je kan ook raad vragen aan je medestudenten of hogerejaars.

Nog enkele aandachtspunten:

  • We hebben het al enkele keren gezegd, maar zorg voor genoeg ontspanning. Je hebt tijd nodig om alles even te verwerken en om tot rust te komen. Daarna kan je weer met volle moed beginnen.
  • Voorzie voldoende tijd om te herhalen. Herhaal tussendoor, maar zorg voor genoeg tijd om te herhalen de dag voor je examen.
  • Vermijd nachtwerk. Je hebt je slaap nodig om goed geconcentreerd te kunnen studeren of je examen te maken.

Vragen over dit artikel?

Contacteer je studiebegeleider