Weekplanning

week

Waarom? Daarom!

Een weekplanning, het middel om de balans te vinden tussen je schoolwerk en je vrije tijd. Elke planning is uniek en persoonlijk. Elke student heeft andere interesses, voorkennis en vaardigheden. De ene student heeft meer tijd nodig voor het ene vak en de andere student voor het andere vak. Om je doelstellingen te bereiken en je planning uit te voeren, is het belangrijk dat je planning realistisch en haalbaar is. Onrealistische planningen zijn gedoemd om te mislukken. Als je bijvoorbeeld weet dat je ‘s morgens niet uit je bed geraakt is het weinig zinvol om de start van je studie om 8u te plannen. Als je gewoon bent om geen of weinig uren te studeren per dag, verwacht dan niet van jezelf dat je onmiddellijk in staat bent om 10u per dag met je studies bezig te zijn. Geef jezelf de tijd om tot een goed ritme te komen.

Hoe concreter je doelstellingen, hoe gemakkelijker om je aan je planning te houden.

Hoe? Zo!

Volg de 5 stappen en zorg voor extra structuur, houvast, voldoening en ontspannende momenten in je week.

Neem het sjabloon van de weekplanning die je kan vinden bij de planners en volg onderstaande stappen.

Stap 1: contacturen

Bekijk je lessenrooster en noteer je lesmomenten in je planning. Kies hiervoor een vast kleur die je telkens zal gebruiken om aan te geven in je weekplanning wanneer je lessen hebt.

Stap 2: vaste verplichtingen

Noteer de momenten met je ‘vaste verplichtingen’ bijvoorbeeld voetbaltraining, zwemuurtje, bezoek aan oma/opa, Chiro,… Dit zijn momenten die je ongeveer elke week hebt en waarop je niet kan werken voor school.

Stap 3: studietijd

Bekijk nu de weekplanning en vul in wanneer je tijd vrij maakt om te werken voor school.

Stap 4: vrije tijd

Duid aan wanneer je vrije tijd inplant. Je kan op deze momenten dan kiezen wat je hier invult. Dit mag ook gerust eens helemaal niets doen zijn.

Stap 5: reservetijd

Zorg er ook voor dat je per dag nog een half uur tot een uur reservetijd inplant. Dan kan je eventueel extra schoolwerk inplannen indien dit nodig is.

Als deze planning min of meer op punt staat, kan je jouw to do-lijstje erbij nemen en inplannen wat je wanneer kan doen. Lees hier voor tips om je to do-lijstje op te stellen.

Merk je dat het moeilijk is om je aan je planning te houden. Panikeer dan niet te snel en weet dat ook plannen een vaardigheid is die wat oefening vereist.

Vragen over dit artikel?

Contacteer je studiebegeleider