Waarom plannen?

shutterstock_73485406-2

Een planning maken betekent dat je je taken en activiteiten verdeelt over de tijd die je hebt. Dat klinkt natuurlijk erg logisch, maar waarom maak je een planning?

Stel dat je bijvoorbeeld een paper moet schrijven van 10 bladzijden en je krijgt hier 3 maanden voor. Velen onder jullie zullen geneigd zijn om dit door te schuiven naar de laatste weken, want die deadline is nog zo ver… Maar je moet ook nog elke dag les volgen en op zaterdag moet je werken, ga je naar de jeugdbeweging, ga je sporten, enzovoort. Plots komt die deadline wel heel dichtbij en realiseer je je dat je heel weinig tijd hebt! Op dat moment vraag je je waarschijnlijk af: “waarom ben ik hier niet eerder aan begonnen?”. Dergelijke situaties kan je vermijden door voldoende op tijd te beginnen, en ruim op voorhand een planning te maken en bij te houden. Een planning geeft je bovendien ook een overzicht van alles wat je te doen staat, wat leidt tot rust in je hoofd. Je kan bijgevolg gerust pauzes nemen.

Wist je dat 67 procent van de oproepen bij Teleblok stressgerelateerd zijn. “Als de vrijwilligers die de telefoon- en chatlijn bemannen doorvragen, komt het gebrek aan een goede studieplanning vaak als het belangrijkste probleem naar boven”, aldus Kathleen Devos van Teleblok (bron). Bij Teleblok probeert men samen met de student op zoek te gaan naar oplossingen om met volle moed verder te studeren.

Een voltijdse opleiding neemt ook veel meer tijd in beslag dan je zou denken.
1 academiejaar = 60 studiepunten
1 studiepunt = 25 à 30 uur (les, studeren, taken maken,…)

 • Studielast per academiejaar = 1500 à 1800 uur
 • Studielast per week = 38 à 46 uur
 • Gemiddelde lesweek = 20 uur
 • Zelfstudie = 18 à 26 uur
 • Ontspanning = 20 à 30 uur!

Door deze berekening te maken zie je dat je wekelijks toch 18 à 26 uur zelfstandig aan je studie zou moeten besteden! Vergeet natuurlijk niet dat je ook ontspanning nodig hebt. Ook dit kan je inplannen.

Ben je nog niet overtuigd dat plannen een meerwaarde kan zijn voor jou, bekijk dan even de stellingen en voordelen die we op een rijtje hebben gezet (Denissen, K., 2010). Bekijk zeker ook eens wat je medestudenten zeggen over plannen.

‘Plannen heeft voor mij geen zin, ik kan me er nooit aan houden.’

–> Een goede planning maken vraagt heel wat oefening en zelfkennis, de kans is klein dat je dit meteen onder de knie hebt. Geef daarom niet te snel op. Wees je er wel van bewust dat een planning realistisch moet zijn. Indien je je dag te vol propt dan hou je het niet vol, indien je te weinig inplant, raak je je motivatie kwijt.

‘Als ik plan, dan kan ik niet meer doen wat ik wil.’

–> Door een planning te maken zoek je net het evenwicht tussen tijd voor je studies en je vrije tijd. Je maakt een overzicht van de dingen die je te doen staan en je plant zélf in wat je wanneer wil doen.

Als je plant, dan ben jij baas over je tijd en heb je niet het gevoel dat je geleefd wordt tussen schoolse activiteiten, vrije tijd activiteiten en andere verplichtingen. Je bepaalt zelf wanneer je wat doet.

 • Je leert jezelf realistisch inschatten door rekening te houden met je eigen tempo en capaciteiten. Dit kan goed van pas komen bij het opstellen van een examenplanning. Dit vergt wel wat oefening.
 • Je krijgt overzicht van wat je reeds gedaan hebt en wat je nog te doen staat. Zo trap je niet in de valkuil om steeds met dezelfde opleidingsonderdelen bezig te zijn.
 • Je komt niet voor verrassingen te staan en komt bijgevolg niet in tijdsnood.
 • Je bepaalt wanneer je werkt voor school en wanneer je je verdiende ontspanning neemt.
 • In je planning kan je regelmaat steken. Dit zorgt voor routine en rust.
 • Doordat je concrete doelstellingen stelt, zal je betere resultaten boeken.

Ken jij nog voordelen die hier niet opgesomd staan, laat het gerust weten aan studiecoach@vives.be

Op deze pagina vind je een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je een planning kan maken.

Vragen over dit artikel?

Contacteer je studiebegeleider