Help! Te laat begonnen…

bigstock_Woman_Holding_Big_Clock_9045409

Crisis! De examens staan voor de deur en je beseft dat je véél te laat begonnen bent met studeren, je ziet het kalfje nog net niet verdrinken, maar je weet dat je nú actie moet ondernemen. Hieronder enkele tips.

 • Adem rustig in en uit, zet je aan tafel en neem je computer, pen en papier erbij. Er is nog niets verloren.
 • Maak een overzicht van al je opleidingsonderdelen en bekijk de examenkalender. Wees realistisch. Indien je merkt dat niet alles meer haalbaar is, maak dan een selectie. Op dit moment moet je durven keuzes maken. Maak deze keuzes niet alleen, want onder stress zie je de situatie niet altijd even helder.
 • Als je een keuze moet maakt, hou dan rekening  met onderstaande factoren. Jouw studie- en trajectbegeleider kan je alvast bijstaan in dit keuzeproces.
  • Studiepunten: het aantal studiepunten geeft weer hoeveel uren je in dit vak moet investeren. Dit gaat zowel over het volgen van lessen, het maken van opdrachten en het studeren zelf. Daarnaast kan het aantal studiepunten ook aangeven hoeveel belang een opleiding hecht aan een opleidingsonderdeel. Hoe meer studiepunten, hoe meer tijd je zal moeten investeren en hoe meer dit vak doorweegt in jouw opleiding.
  • Studievoortgangsmaatregelen: bekijk of het al dan niet afleggen van dit vak gevolgen heeft voor de vakken die je het volgende semester mag afleggen. Het zou bv. kunnen dat je moet slagen voor Frans 1, om te kunnen starten met Frans 2. Dit kan je vinden op de ECTS-fiches van elk opleidingsonderdeel, die je hier kan vinden.
  • Stage: heb je het volgende semester stage? Bekijk dan welke opleidingsonderdelen je moet afleggen om je stage succesvol te doorlopen.
 • Maak alsnog een realistische examenplanning zodat je weet wat je de komende dagen/weken nog te doen staat. Geef nog niet op! Een dagplanning kan je helpen om je dag te structureren.
 • Neem voor je start met studeren de studiewijzer of de ECTS-fiche door en ga na wat belangrijk is en waar je eventueel minder belang moet aan hechten. Bekijk ook hoe het examen eruit zal zien. Informatie over de verschillende examenvormen vind je hier.
 • Praat met mensen die je vertrouwt en je kunnen geruststellen. Zo kan je de situatie vanop een afstand bekijken en eventueel relativeren waardoor je je meer op de hoofdzaak kan focussen, namelijk studeren.

En vooral: geef niet op, maar geef nog eens het beste van jezelf! Indien je na de examens merkt dat de resultaten tegenvallen, dan kan je dan evalueren wat je best anders doet het volgende semester.

Go for it!

Vragen over dit artikel?

Contacteer je studiebegeleider