De afbeelding die je hierboven ziet, is een mindmap. Deze techniek is ontwikkeld door psycholoog en pedagoog Tony Buzan.
Met een mindmap kan je op een eenvoudige manier de grote lijnen van een cursus weergeven. Het helpt je om het overzicht te bewaren en om onderscheid te maken tussen wat belangrijk is en wat niet. Tijdens het mindmappen worden je beide hersenhelften geactiveerd. Je linker hersenhelft is namelijk sterk in taal en je rechter hersenhelft is meer bezig met beelden, vormen, kleuren en humor. Als je een mind mapmaakt, leer je sneller, omdat de informatie op verschillende manieren wordt vastgehouden in het geheugen.
Je kan een mindmap gebruiken om:
Vooraleer je een mindmap maakt, heb je de leerstof gelezen, heb je aantekeningen gemaakt en structuur aangebracht. Je hebt dus inzicht in de opbouw, de grote lijnen van de tekst en de relaties tussen verschillende tekstonderdelen. Je kan mindmaps maken van losse teksten en hoofdstukken, maar het kan bijvoorbeeld ook interessant zijn om een globale mindmap te maken van een volledige syllabus. Op die manier krijg je een mooi overzicht over heel het opleidingsonderdeel.
Let wel: een mindmap is persoonlijk, want je legt je eigen relaties. Je kan een mindmap gebruiken van iemand anders, maar wees je er van bewust dat de kracht van de mindmap schuilt in de tijd die je er insteekt en de manier waarop jij je leerstof verwerkt.
Hieronder hebben we de kenmerkende richtlijnen opgesomd. Je kiest er echter zelf voor hoe je de mindmap opstelt.
Als voorbeeld hebben wij de tekst over spijbelen omgevormd tot een mindmap.
Er bestaan apps/tools waarmee je online kan werken:
Deze checklist somt alle belangrijke aspecten nog eens op en kan je gebruiken tijdens het mindmappen.
Klaar? Tijd om te studeren!
Contacteer je studiebegeleider