Ga naar de inhoud
Home » Netiquette

Netiquette

    Digitaal communiceren: de spelregels van netiquette.

    Tijdens je studieloopbaan zal je regelmatig moeten communiceren met docenten, medestudenten, externe partners of stageplaatsen. Hoe spreek je een docent of directie het beste aan in een mail? Wat is een gepast gedrag online en welke stijl hanteer je digitaal? Hoe schrijf je een professionele en respectvolle mail? Op deze pagina verzamelden we de belangrijkste regels van netiquette die je niet alleen tijdens je studies maar ook in je latere leven nodig zal hebben.

    Man ziet het niet meer zitten.

    3 gouden regels


    Vrouw kijkt naar laptop.

    Het zijn ook mensen

    Er bestaan automatische chatbots en andere vormen van artificiële intelligentie die je een automatisch en persoonlijk antwoord kunnen geven online, maar vergeet niet dat er meestal een persoon aan de andere kant zit. Denk eraan dat je nog steeds met mensen aan het communiceren bent, dus gedraag je online zoals je dat in het dagelijkse leven tegen anderen zou doen.

    Man volgt een online les.

    Een goed voorkomen

    Een goede uitstraling en een verzorgd voorkomen vinden we belangrijk, toch? Dus waarom niet online? Zorg voor een gepaste toon en houding naargelang de website, discussieforum of chatbox waarin je jou bevindt. Denk bewust na over je profielfoto (een strandfoto is voor je studentenaccount misschien niet de meest gepaste keuze) en verzorg je taalgebruik en controleer op spelfouten en structuur in je boodschap.

    Man denkt na terwijl hij kijkt naar laptop.

    Stop en denk na

    Stop en denk na! Ben je gefrustreerd of geïrriteerd? Hou het rustig en stuur geen berichten die (al dan niet opzettelijk) agressief, aanvallend of beledigend zijn. Laat je ook niet meeslepen door anderen in een online discussie en pas op met ironie en humor, want dat komt niet altijd over via een scherm. Kortom: denk na voordat je reageert en wees beleefd

    Mailnetiquette

    e-mail netiquette

    In je (studie)loopbaan, maar ook in je algemene dagelijkse leven zal je nog vaak mailen naar anderen. Bij het schrijven van een mail naar docenten, directie, externe partners, etc. hanteer je een zakelijkere stijl dan bij het mailen naar je vrienden. Hoe schrijf je een professionele en respectvolle mail? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten in mail? Hanteer de volgende netiquette-richtlijnen consequent.

    Afzender babyshampoo@hotmail.com
    Gebruik altijd je VIVES-mailadres. Alle officiële communicatie in verband met je studie moeten via je studentenaccount verlopen. Controleer dus ook dit kanaal even vaak als je persoonlijke mailadres.

    Onderwerp: (geen)
    Vermeld het onderwerp in de onderwerpregel zodat de geadresseerde weet waar je mail over gaat. Formuleer de inhoud duidelijk en concreet.

    Bijvoorbeeld: “Afwezigheid practicum omwille van ziekte”
    Hoi! Hey! Hallo!
    Gebruik de juiste aanspreektitel van de persoon die je contacteert en zorg ervoor dat de naam correct gespeld is. Je spreekt de ontvanger vriendelijk en beleefd aan. Na de aanspreking schrijf je geen komma.

    Bijvoorbeeld: Beste mevrouw Denolf
    Met vriendelijke groeten
    Eindig je mail met een begroeting zodat het duidelijk is van wie de mail komt. Vermeld hierbij steeds je opleiding, klasgroep en studentennummer. Na de begroeting schrijf je geen komma.

    Bijvoorbeeld:
    Met vriendelijke groeten
    Jan Janssens
    Bachelor lager onderwijs (1BALO)
    r0123456
    Zie bijlage
    Heb je een bijlage? Maak dan een begeleidende tekst waarin je verwijst naar de bijlage. Stuur nooit een bijlage zonder mededeling (dit is erg onbeleefd). Geef je bijlage een duidelijke naam, bijvoorbeeld JanDewitte_Bachelorproef_marketing.docx
    Let me google that for you.
    Eerst zoeken, dan vragen. Zoek eerst zelf eens op internet, in je cursus of vraag het aan je klasgenoten. In veel gevallen zal je het antwoord relatief snel vinden. Vind je na enige tijd geen oplossing voor jouw probleem? Aarzel dan zeker niet om de juiste persoon te contacteren om je verder te helpen.
    Ik vint het vak niet in mijn uurrooster.
    Controleer steeds je spelling en grammatica en lees je bericht na. Vermijd dialect in je taalgebruik. Heb je moeite met spelling? Laat het dan eens nalezen door iemand anders en gebruik de beschikbare hulpmiddelen zoals Alinea en Schrijfhulp van KULeuven.
    Verstuur je de e-mail via je smartphone? Let dan op voor vreemde autocorrectie. Een mail vol taal- en schrijffouten is niet professioneel.
    To the point
    Zorg dat de geadresseerde voldoende informatie heeft om je vraag te beantwoorden, maar hou het zo kort en bondig mogelijk. Gebruik alinea’s voor een overzichtelijke structuur een plaats een witregel na de aanspreking, tussen de alinea’s en voor de slotgroet.
    Een mail is geen chatbericht
    Schrijf volledige zinnen en vermijd afkortingen. Kies voor een zakelijke stijl:

    • Gebruik een formele aanspreking (u, uw)
    • Vermijd dialect
    • Gebruik geen emoticons
    • VERMIJD HOOFDLETTERS OM IETS TE BENADRUKKEN
    Heeft u mijn mail goed ontvangen?
    Wees voorzichtig met je toon en vermijd ongeduldige mails en taalgebruik. Jouw mail is wellicht niet de enige die in de mailbox belandt. Heb je na een week nog steeds geen antwoord, dan kan je nog eens polsen of de mail goed is aangekomen. Is het een zeer dringende vraag? Markeer je mail dan met prioriteit of probeer de geadresseerde op een andere manier te bereiken (telefonisch, op campus, …)