Digitaal communiceren: de spelregels van netiquette.
Tijdens je studieloopbaan zal je regelmatig moeten communiceren met docenten, medestudenten, externe partners of stageplaatsen. Hoe spreek je een docent of directie het beste aan in een mail? Wat is een gepast gedrag online en welke stijl hanteer je digitaal? Hoe schrijf je een professionele en respectvolle mail? Op deze pagina verzamelden we de belangrijkste regels van netiquette die je niet alleen tijdens je studies maar ook in je latere leven nodig zal hebben.

Ken jij de spelregels?
Hoewel het gebruik van mail, chat, discussiefora en andere digitale communicatietools heel eenvoudig lijkt, kunnen er toch conflicten en irritaties ontstaan door onvoorzichtig gebruik. Misschien denk je nu: “Ah, dat overkomt mij niet, ik ben daar heel voorzichtig in.” Maar, kan je ook volgende vragen beantwoorden zonder aarzeling?
- Mag je elke mail die je ontvangt doorsturen naar anderen?
- Wat doe je als een docent na 5 dagen nog niet op je e-mail antwoordde?
- Mag je bij een klasdiscussie online chattaal gebruiken of gebruik je daar ook standaardtaal?
- Wat doe je als je een viruswaarschuwing krijgt?
- Mag je een chatgesprek kopiëren?
- Mag je de foto’s van een klasuitstap op internet plaatsen?
- Mag je een opname maken van een online les?
- Is het gebruik van je persoonlijk mailadres voor schoolse zaken toegestaan?
3 gouden regels

Het zijn ook mensen
Er bestaan automatische chatbots en andere vormen van artificiële intelligentie die je een automatisch en persoonlijk antwoord kunnen geven online, maar vergeet niet dat er meestal een persoon aan de andere kant zit. Denk eraan dat je nog steeds met mensen aan het communiceren bent, dus gedraag je online zoals je dat in het dagelijkse leven tegen anderen zou doen.

Een goed voorkomen
Een goede uitstraling en een verzorgd voorkomen vinden we belangrijk, toch? Dus waarom niet online? Zorg voor een gepaste toon en houding naargelang de website, discussieforum of chatbox waarin je jou bevindt. Denk bewust na over je profielfoto (een strandfoto is voor je studentenaccount misschien niet de meest gepaste keuze) en verzorg je taalgebruik en controleer op spelfouten en structuur in je boodschap.

Stop en denk na
Stop en denk na! Ben je gefrustreerd of geïrriteerd? Hou het rustig en stuur geen berichten die (al dan niet opzettelijk) agressief, aanvallend of beledigend zijn. Laat je ook niet meeslepen door anderen in een online discussie en pas op met ironie en humor, want dat komt niet altijd over via een scherm. Kortom: denk na voordat je reageert en wees beleefd

e-mail netiquette
In je (studie)loopbaan, maar ook in je algemene dagelijkse leven zal je nog vaak mailen naar anderen. Bij het schrijven van een mail naar docenten, directie, externe partners, etc. hanteer je een zakelijkere stijl dan bij het mailen naar je vrienden. Hoe schrijf je een professionele en respectvolle mail? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten in mail? Hanteer de volgende netiquette-richtlijnen consequent.