Samen studeren
Ben je liever niet alleen tijdens de blok? Werkt het zien van anderen die studeren voor jou aanstekelijk en kan je de sociale controle wel gebruiken tijdens de blokperiode? Dan is samen studeren (al dan niet op locatie) misschien wel iets voor jou! Ontdek op deze pagina onze tips en studeerlocaties!
Blokkot VIVES
Elke blokperiode stellen VIVES en andere locaties buiten de campus hun plekje beschikbaar om te studeren, alleen en samen met anderen. Blokkot geeft je de gelegenheid om de examens in ideale omstandigheden voor te bereiden: in alle rust en stilte, samen met je medestudenten, in een omgeving die optimaal is ingericht om te kunnen studeren, met veel stopcontacten, gratis snelle wifi en ontspanningsruimtes voor wie even een pauze neemt. De campussen van VIVES Kortrijk en VIVES Brugge Xaverianenstraat openen hun deuren tijdens de blokperiode voor studerende studenten. Surf naar www.vives.be/blokkot voor meer informatie en openingsuren.
openbare studeerlocaties (buiten campus)
Samen studeren: iets voor jou?
Niet voor iedereen, maar misschien wel iets voor jou? Vele studenten vinden er de concentratie terug die ze op hun bureau maar niet lijken te vinden. Ook het sociale gebeuren, de steun van je medestudenten én het gevoel dat je niet de enige bent die moet studeren in de blok kan bevorderlijk werken. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. We lijsten de pro’s en contra’s hier even voor je op, maar probeer vooral zelf eens uit wat er voor jou werkt!
voordelen
- Je voelt je minder eenzaam in het bijzijn van je lotgenoten.
- Er is sociale controle en anderen zien studeren werkt aanstekelijk.
- Je kan afleidende elementen thuis laten (bijv. je playstation) en met minimale afleiding zal je op korte tijd meer gedaan krijgen.
- Ontspanning en studeren wordt van elkaar gescheiden.
- Je kan je pauzes delen met anderen.
- Studeer je samen met klasgenoten die dezelfde leerstof moeten verwerken? Dan kan het samen zijn een deel zijn van het verwerken van je leerstof, want uitleggen is een effectieve leerstrategie.
- Sommige bloklocaties bieden gratis gadgets en ‘blokvoorzieningen‘ zoals fluostiften, planners, verse koffie, … .
- Het gelukzalig gevoel op het einde van de dag als je thuis komt en weet dat je hard gewerkt hebt en nu mag ontspannen.
- Dicht bij elkaar studeren is gezellig, en wie weet? Misschien is het wel de start van een mooie nieuwe vriendschap of meer.
nadelen
- Er zal omgevingsgeluid zijn, al wordt dat gereduceerd tot draaiend pagina’s, af en toe een kuchje en sluipende voetstappen.
- Het kan afleidend zijn als je samen studeert met vrienden of als er fascinerende mensen in jouw buurt zitten.
- Iedereen heeft zijn eigen ritme, waardoor iedereen zijn eigen pauzes kiest en er dus ook meer heen-en-weergeloop is.
- Je moet rekening houden met de openingsuren van de locatie wat vervelend kan zijn als je net goed op dreef was.
- Sommige plaatsen zijn populair waardoor je niet altijd zeker bent van een zitplaats. Het kan dus zijn dat je extra vroeg moet opstaan om op tijd te zijn.
- Je hebt minder impact op het comfort, zoals de kamertemperatuur, stoel, grootte van de tafel, lichtinval, …
- Er kunnen bepaalde regels zijn, zoals restricties op wat je mag eten en drinken.
- Je moet ’s morgens tijd inrekenen om je klaar te maken en te verplaatsen. Het is bijvoorbeeld minder eenvoudig om in je pyjama te komen, wat niet wil zeggen dat het niet mag.
Samen studeren met vrienden
Samen studeren in het blokkot is één manier en betekent niet noodzakelijk dat je daarom in het gezelschap van je vrienden vertoeft. Kies je ervoor om samen met je vrienden te studeren en kunnen jullie op een niet openbare plaats terecht? Dan heb je ook de voordelen van sociale controle, gedeelde smart, persoonlijke hulp en bovendien meer comfort, geen stress om beschikbare plaats én de vrijheid om jezelf te zijn in je comfortabele witte trainingsbroek die je al wat te lang aan hebt. Tegelijk brengt dit ook de grote valkuil met zich mee dat je sneller afgeleid bent, een te uitgebreid praatje maakt met elkaar en te lang pauze neemt. Wij helpen je alvast op weg met volgende 4 tips:
Maak duidelijk afspraken met elkaar. Wat verwachten jullie van elkaar? Wat heb je nodig om geconcentreerd te werken?
Spreek af wanneer jullie zullen pauzeren. Neem pauze in een andere ruimte. Als één van jullie dan nog even wil doorwerken, dan kan dat.
Probeer eerst zelf de leerstof te verwerken voor je elkaar om hulp vraagt. Spreek een moment af om uitleg te vragen aan elkaar.
Spreek een signaal af wanneer je ongestoord en geconcentreerd wil doorwerken, bijvoorbeeld het dragen van je hoofdtelefoon.
Samen op afstand
Naast studeren op locatie, kan online samen leren ook een goede optie zijn. Je kan studeren waar je wil en tegelijk blijf je contact hebben met je vrienden en medestudenten (die je al dan niet kent).
Samen studeren met vrienden en leeftijdsgenoten kan een positieve invloed hebben op leren en prestaties. Eén verklaring daarbij is de veronderstelling dat het helpen van je medestudenten en samen studeren meer uitdaagt tot zelfreflectie, timemanagement en het gebruik van verschillende (effectieve) leerstrategieën.
Een andere reden is een gevoel van verbinding met anderen wat dan weer impact heeft op motivatie en welzijn. Je bent niet alleen. Beide aspecten die ook via digitale media mogelijk zijn, al is de soort media die gebruikt wordt, namelijk hoog-interactieve vormen zoals videobellen, daarbij wel bepalend.
Dus, wil je graag samen studeren met anderen, maar blijf je liever in je eigen comfortabele bureaustoel zitten? Spreek dan af met je medestudenten in een virtueel groepsgesprek of neem deel aan een virtuele studieomgeving! Studeren in een virtuele ruimte kan een goed alternatief zijn voor studeren in een fysieke bibliotheek.