Ga naar de inhoud
Home » Vlot van start!

Vlot van start!

    Je leerproces in goede banen leiden.

    Een diploma behalen gaat niet zomaar vanzelf. Een vlotte studievoortgang heb je zelf in handen en kan je sturen om je gewenste doelen te bereiken. Maar, dat wil wél zeggen dat je hier bewust mee om moet gaan. Om je leerproces in goede banen te leiden doorloop je een cyclisch proces met drie grote stappen: voorbereiden, uitvoeren en reflecteren. Met andere woorden: je denkt na wat je moet doen en hoe je dit kan doen. Je selecteert een aanpak en voert die uit. Je evalueert nadien of je de vooropgestelde doelen behaalde en maakt op basis hiervan een nieuw plan van aanpak. Klinkt heel logisch toch? Maar hoe zet je dit nu om in de praktijk? Hieronder geven we jou enkele tips.

    Vlot van start dit semester of kwartaal

    Start je semester of kwartaal met een goede voorbereiding. Stel doelen voor jezelf: wat wil je bereiken? Wie of wat heb je daarvoor nodig? Welke acties moet je ondernemen om dat doel te bereiken? Maak voor jezelf een overzicht van wat er jou allemaal te doen staat en zorg voor een haalbare planning. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je doelgericht te werk kan gaan, met oog op het behalen van de leerdoelen.

    Vervolgens voer je jouw plan uit zoals je voorbereid hebt. Monitor daarbij je voortgang. Ben je nog goed bezig? Zit je nog op schema? Werkt je gekozen strategie? Verloopt alles volgens plan en waar is er bijsturing nodig? Evalueer tussentijds en stuur je planning en doelen ook bij. Had je bijvoorbeeld voor jezelf voorgenomen om wekelijks één hoofdstuk door te nemen tot aan de blokperiode, maar merk je dat het meer tijd vraagt dan verwacht? Herzie dan je planning naar een nieuw haalbaar plan om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

    Tot slot reflecteer je over het voorbije semester of kwartaal en examenperiode. Hoe is het gelopen? Wat ging er goed en minder goed? Welke factoren hebben daartoe bijgedragen? Hoe kan je het anders aanpakken in de toekomst? Reflecteer! Dit is niet alleen noodzakelijk om je plan bij te sturen in de toekomst, maar ook om er iets uit te leren voor jezelf.

    Het leerproces zoals hierboven beschreven gebruik je niet alleen op het niveau van het semester, maar ook tijdens het maken van opdracht of het leren van een cursus. De stappen van het studieproces, namelijk verzamelen, verkennen, verwerken, studeren en controleren, vind je terug op de pagina studeren.


    Vlot van start met het startpunt voor studenten

    Op het startpunt voor studenten vind je een overzicht van alle ICT-systemen die je in VIVES nodig hebt doorheen je studieloopbaan. Bovendien vind je op diezelfde pagina handleidingen, startergidsen, demo’s en doorverwijzing voor ondersteuning bij het gebruik van de toepassingen.

    Lees meer: Vlot van start!

    SMART doelen stellen


    Of je nu een to-dolijst, weekplanning of meerjarenplan maakt… je maakt een planning omdat je een doel voor ogen hebt: slagen voor je opleiding. Om een doel te bereiken is het noodzakelijk om kleinere doelstellingen voorop te stellen. Enerzijds omdat je hierdoor concreet weet wat je moet doen, en anderzijds om de motivatie hoog te houden. Als je geen taken kan schrappen op het lijstje, dan wordt het wel heel lastig om daar voldoening uit te halen.

    Om je doelen concreet en werkbaar te maken, kan je het acroniem SMART gebruiken.

    • Specifiek: omschrijf je doel duidelijk en concreet. Dit is dé ultieme tip voor uitstellers. Hoe concreter je formuleert wat je wil doen, des te gemakkelijker je meteen aan de taak kan beginnen.
    • Meetbaar: zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft hoe lang of hoeveel je wil werken, zodat je achteraf kan terugblikken naar je doel en checken of je het hebt gehaald.
    • Acceptabel: stel jezelf de vraag of het aanvaardbaar is. Is deze taak nuttig en zinvol? Bepaal de prioriteit.
    • Realistisch: stel op voorhand de vraag of je jouw doel wel kan realiseren. Misschien zijn 200 pagina’s op 1 dag wel wat veel?
    • Tijdsgebonden: stel voor jezelf een tijdsperiode op waarbinnen je je doel wil realiseren. Je zou het bijvoorbeeld in je planning kunnen zetten.

    Wil je aan de slag gaan om jouw persoonlijke doelen te concretiseren in een overzicht of planning? Volg dan ons leerpad studieplanning in de Toledocommunity [VIVES] Studiecoach.

    Gerelateerde berichten