Op verkenning in je cursus. Tips & tricks voor het verkennen van leerstof.
Je hebt actief de lessen gevolgd, overzichtelijke notities gemaakt, je cursusmateriaal verzameld en geordend en een realistische planning gemaakt. Kortom, de basis is gelegd en je bent klaar om de leerstof door te nemen. Je opent je cursus op pagina 1 en begint met lezen. Maar, is dit wel de beste manier?
Het kan verleidelijk zijn om meteen in een tekst te duiken en te beginnen markeren, maar een goede voorbereiding is essentieel om efficiënt te studeren. De eerste stap in het leerproces is dan ook het verkennen van de leerstof om een algemeen beeld te krijgen van de inhoud en de structuur van je cursus. Dit activeert niet alleen je voorkennis, maar maakt het later ook gemakkelijker om verbanden te leggen tussen de verschillende onderdelen. Bovendien kan je hierdoor je leerproces beter plannen en organiseren.
Het doel van deze stap is een globaal zicht krijgen op de omvang van je cursus en de verschillende onderdelen. Dit doe je door een helikopterpositie in te nemen. Je kijkt vanop een afstand naar de leerinhoud en het groter geheel, en formuleert een antwoord op volgende vragen: Waarover gaat het? Wat zijn de onderdelen? Hoe is de cursus opgebouwd? Wat staat er jou allemaal te doen? Hoe wil je de leerstof verwerken?
3 manieren om je cursus te verkennen
1. Bekijk de ECTS-fiche
De ECTS-fiche is een soort van identiteitskaart van een opleidingsonderdeel. Je krijgt hierin informatie over de inhoud en de omvang van een OPO, de onderwijsleeractiviteiten, de leerdoelstellingen en evaluatiecriteria. Door deze informatie door te nemen, krijg je een beter idee wat je kan verwachten van het vak. Bovendien krijg je meer informatie over de aard en de vorm van het examen (mondeling, schriftelijk, open, gesloten of meerkeuzevragen) wat je helpt tijdens het voorbereiden.
2. Bestudeer de inhoudstafel
De inhoudstafel is een kant-en-klare kapstok van je cursus. Bestudeer hoe dit is opgebouwd, welke onderwerpen er aan bod komen en hoe de hoofdstukken gestructureerd zijn. Zo heb je een duidelijk zicht op de volledige cursusinhoud en kan je beter begrijpen hoe de hoofdstukken met elkaar samenhangen. Is er geen inhoudstafel aanwezig? Probeer er dan zelf één te maken.
3. Skim de tekst
Skimmen is het snel door je tekst heen gaan om een idee te krijgen wat je waar kan vinden, zonder alles in detail te lezen. Je bladert door je cursus en leest de titels en tussentitels, de inleiding en het besluit. Je bekijkt tabellen, grafieken, figuren en afbeeldingen. Op deze manier kan je sneller een idee krijgen wat er in de cursus behandeld wordt.
Klaar met verkennen? Dan kan je aan de slag met de volgende stap in het studieproces: leerstof verwerken. In deze stap neem je alle leerstof grondig en gedetailleerd door. Je analyseert, structureert en schematiseert tot de cursusinhoud studieklaar is. Nadien kan je overgaan tot het effectieve studeren van je cursusinhoud om tot slot alles te herhalen en controleren. Veel succes!
Gerelateerde berichten
-
Structureren & Schematiseren
Lees meer: Structureren & Schematiseren -
Verken Je Cursus
Lees meer: Verken Je Cursus -
Vlot van start!
Lees meer: Vlot van start!