Wat als leren niet vanzelf gaat?
Heb je ooit het gevoel gehad dat je hard studeert, maar toch niet de resultaten behaalt die je verwacht? Dat kan te maken hebben met verkeerde studiestrategieën, maar evengoed kan een leerstoornis aan de basis liggen. Of misschien weet je al van jezelf dat je een leerstoornis hebt omdat je in het lager of middelbaar onderwijs reeds de diagnose kreeg. Hoe dan ook, een leerstoornis heeft een belangrijke impact op de manier waarop je informatie verwerkt, leest, schrijft, begrijpt en communiceert, en dat kan ervoor zorgen dat studeren een extra uitdaging is. Maar geen paniek, dit hoeft geen belemmering te vormen om je studies tot een goed einde te brengen.
Op deze pagina vind je meer informatie over wat leerstoornissen zijn, welke verschillende soorten er bestaan en hoe je hiermee kunt omgaan tijdens je studie. We geven je concrete tips, bespreken welke ondersteuning VIVES biedt en verwijzen naar specifieke hulpmiddelen om je te helpen slagen. Dus, als je je afvraagt hoe je succesvol kan studeren, ondanks een leerstoornis, lees dan snel verder!
Wat is een leerstoornis?
Een leerstoornis is een ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op de manier waarop je op bepaalde informatie verwerkt en onthoudt. De problemen ontwikkelen zich meestal in de vroege kinderjaren, maar komen soms pas op latere leeftijd tot uiting. De oorzaak is neurobiologisch, maar een concrete verklaring waarom de problemen ontstaan is er tot op heden niet. Dat zorgt er dan ook voor dat er nog geen eenduidige definitie bestaat, maar er is wel één gemeenschappelijke noemer: er zijn moeilijkheden bij het leren van een bepaalde vaardigheid, zoals bijvoorbeeld lezen of rekenen, die ondanks intensief oefenen en normale mogelijkheden van de persoon blijven bestaan. Er zijn verschillende specifieke leerstoornissen, die ingedeeld worden op basis van het type informatie waarbij de moeilijkheden optreden. Op de volgende pagina’s formuleren we per leerstoornis mogelijke uitdagingen in de context van het hoger onderwijs met specifieke tips en hulpmiddelen die kunnen helpen: