Dyscalculie
Een student met dyscalculie heeft moeite met het verwerken van rekenfeiten en toepassen van rekenprocedures. Getallen worden vaak niet correct gelezen of geschreven. Daarnaast kunnen er moeilijkheden zijn op vlak van tijdsbesef, tabellen en grafieken interpreteren, kloklezen, plannen en organiseren, structureren en samenvattingen maken. Het volgen van een stappenplan, een gestructureerde agenda en taken opdelen in logische deeltaken is dan ook een extra uitdaging.
Tips voor studenten met dyscalculie
REKENEN
- Wees aandachtig voor reken- en overschrijffouten bij toepassingen. Controleer dit extra aandachtig.
- Maak een goed gestructureerd formularium voor de vakken waarbij je dit mag gebruiken. Studeer ook met dit formularium, zodat je op het examen geen bijkomende tijd verliest.
- Oefen op het lezen en begrijpen van grafieken en tabellen. Probeer in eigen woorden te omschrijven welke gegevens je hieruit kan afleiden.
- Maak memofiches voor de vakken waarbij je bepaalde stappen of procedures moet onthouden en toepassen. Zoek geheugensteuntjes en beknopte notaties om de verschillende stappen te memoriseren en oefen dit op regelmatige basis in.
TIJDSBEHEER
- Zet een extra wekker om ervoor te zorgen dat je op tijd bent in de les en op examens.
- Om je studietijd correct te leren inschatten, kan je hierop trainen via het bijhouden van een logboek. Toggl is hiervoor een mogelijke tool. Als je doorheen het semester bijhoudt hoeveel tijd je gemiddeld spendeert per hoofdstuk, kan dat een goeie richtlijn zijn om je studietijd in te plannen tijdens de blokperiode.
- Studeren vraagt meer tijd, dus zorg voor een goeie planning met voldoende herhalingsmomenten. Bewaak vooral ook de spreiding van je studiemomenten op lange termijn, zodat je niet in tijdsnood komt bij deadlines. Een deadlineplanner kan hiervoor een handig hulpmiddel zijn.
STUDEREN
- Pak het studeren stapsgewijs aan en visualiseer deze verschillende stappen aan de hand van een checklist of vakfiche. Vraag eventueel studiebegeleiding aan je studie- en trajectbegeleider.
- Om leerstof goed te onthouden, is het belangrijk om voldoende te herhalen. Voor het memoriseren van feiten en opsommingen kan je slimme geheugensteuntjes of flashcards gebruiken.
- Gebruik een kapstok of inhoudstafel om je leerstof te structureren en ga op zoek naar een persoonlijke manier om samenvattingen te maken.
- Vraag waar nodig onderwijs- en examenfaciliteiten aan je studie- en trajectbegeleider, zoals extra tijd en het gebruik van een rekenmachine.