Haal meer uit je les met notities.
Merk je soms dat je de draad kwijtraakt tijdens lessen of heb je soms het gevoel na het volgen van een lezing dat je niets onthouden hebt? Of je nu een student bent die zich voorbereidt op een examen of een professional die zich wil bijscholen in een bepaald vakgebied, als je informatie wil verwerken is actieve deelname aan een college, lezing of workshop essentieel. Door actief te luisteren, vragen te stellen en notities te maken, kun je nieuwe informatie beter begrijpen, verwerken en onthouden. In dit artikel vind je enkele voordelen van het actief deelnemen aan lessen en enkele tips en technieken om het meeste uit elke les te halen.
Les(s) is more: 5 voordelen van les volgen.
- Het stelt je in staat om leerstof beter te begrijpen en onthouden. Door actief mee te denken, kritisch te zijn en vragen te stellen, kan je de informatie op een dieper niveau verwerken en in je geheugen opslaan. Bovendien is herhaling een effectieve studiestrategie.
- Je krijgt de kans om vragen te stellen en verduidelijking te krijgen over de leerstof. Aarzel dus niet om de docent aan te spreken als je iets niet begrijpt. Dit helpt niet alleen jou, maar wellicht ook je medestudenten. Bovendien laat je hiermee ook zien dat je geïnteresseerd bent en meer wilt weten over het onderwerp.
- Het kan helpen bij het opbouwen van relaties met medestudenten en docenten. Enerzijds is een gevoel van verbondenheid essentieel voor je studiemotivatie, en anderzijds kan je hier belangrijke connecties maken die je later in het werkveld misschien nog van pas zullen komen.
- Je krijgt vaak meer informatie over de verwachtingen van een vak. Let daarom aandachtig op de accenten die de docent legt en impliciete hints zoals regelmatig herhalen van bepaalde informatie, trager praten, iets op het bord schrijven of woorden zoals “onthou dit”. Daarnaast is het begin en het einde van de les vaak belangrijk omdat hier de essentie van de les wordt samengevat.
- Het zorgt voor discipline en structuur in je studieritme. Door wekelijks bezig te zijn met je vakken, kan je regelmaat in je weekschema brengen en consistent bezig te zijn met je studie.
Staat genoteerd!
Het bijwonen van lessen kan je dus helpen om je leerstof beter te begrijpen en onthouden, maar het is belangrijk om dat op een actieve manier te doen. Als je afgeleid bent, spelletjes speelt, je socials checkt of passief luistert, zal je hoogstwaarschijnlijk minder onthouden van de les. Het maken van notities kan je helpen om betrokken te zijn bij de les en al lijkt het misschien tijdrovend en vervelend, het is een belangrijk onderdeel van het leerproces.
Enerzijds dwingt het jou om de informatie actief te verwerken. Als je notities maakt, moet je luisteren, nadenken over wat er gezegd wordt, beslissen welke informatie belangrijk genoeg is om op te schrijven en tot slot alles gestructureerd neerpennen. Anderzijds helpen notities om de informatie te organiseren en structureren. Goed georganiseerde notities kan je gebruiken om de belangrijkste punten samen te vatten.
Maar hoe doe je dat nu, efficiënt noteren?
Notities nemen is dus belangrijk, maar het is niet altijd evident om tegelijk te luisteren en te schrijven. We geven jou enkele tips en technieken om efficiënt en gestructureerd te noteren.
tips voor het maken van bruikbare notities
- Schrijf in telegramstijl. Noteer je notities op een bondige manier en gebruik kernwoorden, opsommingstekens en nummering om de informatie te ordenen. Een overzichtelijke structuur is belangrijk om je notities later nog te kunnen begrijpen en gebruiken.
- Gebruik afkortingen en symbolen om sneller te kunnen noteren. Het is onmogelijk om alles wat er gezegd wordt op te schrijven in volzinnen. Gebruik daarom afkortingen en symbolen om sneller en efficiënter notities te maken. Zo kan je “evt” gebruiken voor “eventueel” of “=>” voor “gevolg”. Een uitgebreide lijst en oefeningen op snel noteren kan je – als VIVES student – terugvinden op ons leerpad in Toledo.
- Nummer en organiseer je notities. Dat bespaart je heel wat zoekwerk achteraf. Probeer ook volgens een vaste structuur te werken. Gebruik bijvoorbeeld een inhoudstafel als kapstok.
- Beperk je notities tot enkel de noodzakelijke informatie. Gebruik bestaand lesmateriaal om erbij te noteren en zie je notities vooral als een aanvulling of verduidelijking. Vermijd papegaaienwerk en probeer in je eigen woorden de belangrijkste punten samen te vatten.
- Wees niet perfectionistisch, notities zijn voor jezelf. Verlies geen tijd met mooi en netjes willen werken of spelling controleren. Je kan dat later nog aanpassen indien nodig. Zorg er vooral voor dat je notities gestructureerd en leesbaar zijn.
- Bereid je voor op de les door de vorige les te herhalen, de inhoudstafel te raadplegen en eventuele slides vooraf te bekijken als deze beschikbaar is.
- Herlees en vervolledig je notities na elke les. Breng structuur aan door kernideeën te noteren en verbind de informatie met het handboek en de cursus. Vul je inhoudstafel aan waar nodig en maak eventueel een overzichtelijk schema. Dit bespaart je werk tijdens het de blokperiode.
effectieve notitietechnieken
Er bestaan verschillende manieren om goede notities te nemen. De meest traditionele manier zijn lineaire notities. Hierbij schrijf je de gepresenteerde informatie op in een logische volgorde waarbij je opsommingen, pijlen of bepaalde nummeringen gebruikt om te structureren. Een andere veelgebruikte manier is het annoteren, waarbij bepaalde stukken in de cursus worden gemarkeerd om nadien notities in de marges of tussen de regels te maken.
Naast deze methoden zijn er ook – misschien minder gekende – alternatieve manieren om notities te nemen, zoals de Cornell-methodiek, mindmapping en sketchnoting. Bij de Cornell-methode maak je per onderdeel een pagina die je verdeelt in drie delen: een hoofdgedeelte voor aantekeningen, een smalle zijbalk voor kernwoorden en een onderste deel om een samenvatting te schrijven. Mindmapping is een visuele methode waarbij je informatie ordent rond een centraal thema. Sketchnoting combineert tekeningen en symbolen met geschreven notities om informatie op een visuele manier te presenteren.
Kortom, er bestaan veel verschillende effectieve notititiestrategieën. Experimenteer en ga vooral op zoek naar de methode die voor jou werkt. De beste manier om notities te nemen is de manier die jou helpt om de leerstof te begrijpen, structureren, verwerken en onthouden. Wil je specifiek aan de slag met één van de methodieken hierboven vermeld? Volg dan het leerpad notities nemen via Toledo (binnenkort beschikbaar, enkel voor studenten van Hogeschool VIVES).
Pen en papier of digitaal?
Het onderwijslandschap is de afgelopen jaren sterk veranderd door de opkomst van technologie, dus ook de traditionele manier van noteren met pen en papier wordt steeds vaker vervangen door digitale alternatieven zoals tablets en laptops. Je gebruikt dan bepaalde apps of toepassingen om je notities te maken, zoals bijvoorbeeld MS Word, OneNote of Notion.
Maar wat is er nu de beste manier om effectief en efficiënt te noteren? Moet je kiezen voor de klassieke methode of kan je beter overgaan naar een digitale variant? Uit onderzoek blijkt dat er geen eenduidig antwoord is op deze vraag. De resultaten zijn wisselend en de meer recentere onderzoeken tonen vaker geen verschillen. Dit suggereert dat de methode er niet toe doet, maar dat het vooral belangrijk is om bewust bezig te zijn met het volgen van de les en actief informatie te verwerken.
Bij het nemen van notities op je laptop of tablet, bestaat de kans dat je sneller afgeleid bent door sociale media en internet. Zorg er dus voor dat je dit gemakkelijk kan uitschakelen. Daarnaast zijn er ook een aantal technische vereisten: een goed toestel, een volle batterij of stroom in de buurt en voor bepaalde apps ook een stabiele internetverbinding. Met een gecrasht toestel of een lege batterij zal je niet ver komen.
Desondanks biedt digitaal noteren ook enkele voordelen. Zo heb je een grotere flexibiliteit om je notities nadien te bewerken en verwerken en je kan informatie terugvinden door te zoeken op trefwoorden. Bovendien bieden apps vaak extra functies zoals een cloudopslag om je notities veilig te bewaren en het toevoegen van ander bronmateriaal (bijvoorbeeld een video).
Dus, digitaal of op papier? Er is geen goed of fout. Ga op zoek naar de notitiemethode die voor jou het beste werkt. De bruikbaarheid van je notities tijdens het studeren is wat echt telt.
STUDIETOOLS IN DE SPOTLIGHT
-
Notion
Gerelateerde berichten
-
Leren uit je fouten
Lees meer: Leren uit je fouten -
Webinars
Lees meer: Webinars -
Structureren & Schematiseren
Lees meer: Structureren & Schematiseren -
Verken Je Cursus
Lees meer: Verken Je Cursus